Soorten trapleuningen

Verschillende soorten trapleuningen: wat zijn de mogelijkheden? 

Trapleuningen kunnen je trappengang helemaal af maken, qua stijl en gebruiksgemak. Maar andersom kan het ook: kies je voor lelijke trapleuningen, dan valt dat direct op. Gelukkig hoef je voor dat laatste niet bang te zijn. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van trapleuningen beschikbaar, in elk soort stijl. Welke verschillende soorten trapleuningen bestaan er allemaal? En wat zijn de voordelen en mogelijkheden van de diverse soorten trapleuningen?

Trapleuningen van hout
Een van de meest gebruikte soorten trapleuningen zijn leuningen van hout. Bij nieuwbouwwoningen wordt dit type trapleuning meestal standaard meegeleverd. Qua vormen zijn er allerlei soorten houten trapleuningen mogelijk: rond, vierkant, met mooie trapleuningknoppen, et cetera. Voordelig aan hout is dat dit materiaal natuurlijk, romantisch en stijlvol oogt. Fijn is verder dat trapleuningen van hout in allerlei kleuren beschikbaar zijn. Wel zul je de leuningen eens in de zeven tot tien jaar moeten schuren en schilderen. Ze worden na langdurig gebruik namelijk lelijk. Omgekeerd is prettig dat houten trapleuningen sterk zijn en een goede ondersteuning bieden tijdens het traplopen.

Trapleuningen van touw
Een recente trend op het gebied van trapleuningen, zijn stoere trapleuningen van touw. Met name in moderne, eigentijdse en industriële interieurs komt touw als trapleuning gebruiken mooi tot zijn recht. Touwleuningen zien er stoer en elegant uit. Kies je voor sterke touwsoorten zoals hennep of katoen, dan beschik je over en sterke én flexibele trapleuning. Het lijkt op het eerste oog dat touw als trapleuning gebruiken niet veilig is als je wegglijdt. Maar als je het touw goed vastzet, heb je voldoende grip en houvast. 

Steigerbuizen gebruiken als trapleuning
Een visueel mooie oplossing voor een originele en stoere trapleuning is het gebruik van steigerbuizen. Steigerbuizen worden hoofdzakelijk gebruikt om steigers mee te bouwen, maar ze kunnen ook goed als decor in huis gebruikt worden. Mensen die van een industriële of een vintage-achtige woningstijl houden, kiezen steeds vaker voor deze originele trapleuningen!

Trapleuningen van staal
Weer een andere mogelijkheid voor wie een fraaie trapleuning zoekt, is de stalen trapleuning. Het grote voordeel van stalen trapleuningen is dat ze bij elk soort trap passen: of je nu een betonnen trap hebt, een trap van glas of een houten tap: staal staat altijd. Stalen leuningen komen tot hun recht in boerderijen, landelijk ingerichte villa’s en zeker in moderne, industrieel vormgegeven interieurs. En prettig is ook dat ze lang meegaan!

Koperen trapleuningen
Een type trapleuning dat ook steeds vaker gebruikt wordt, is de koperen trapleuning. Koper ziet er lekker stoer en eigentijds uit. Verder zijn koperen trapleuningen duurzaam, vanwege hun lange levensduur en het feit dat ze gerecycled kunnen worden. Een ideale keuze dus, als je van een opvallende soort leuning houdt en ook oog wilt hebben voor milieu en klimaat!