Vegetatiedakbedekking

Op het internet lees je vaak dat groene daken tal van voordelen hebben. Voornamelijk wordt gemeld dat ze onwijs energiezuinig zijn en je met een vegetatiedak – ook wel een zogenaamd groen dak genoemd – tientallen tot soms wel honderden euro’s op jaarbasis kunt besparen op je energiekosten. Maar is dat ook wel zo? Zijn vegetatiedaken echt zo groen en energiebesparend als soms wel wordt beweerd? In de meeste artikelen waar dit wordt beweerd, lees je nauwelijks bronnen waardoor de hypothese ontstaat dat de auteurs van deze artikelen dit vaak van elkaar overschrijven zonder er wetenschappelijk onderzoek naar te doen.

Natuurlijk geef je als houder van een vegetatiedak een positief en milieubewust signaal af aan de maatschappij en natuurlijk is het milieuvriendelijker dan een dak van stenen dakpannen, maar we moeten wel realistisch blijven en dus niet meer positieve eigenschappen aan het fenomeen vegetatiedak toeschrijven dan waar is.

Het isolerend vermogen van vegetatiedaken

Een vegetatiedak moet net als elk ander soort dak goed Groen dakworden geïsoleerd. Het is onvoldoende om een vegetatiedak maar van een groep plantjes te voorzien en er zo van uit te gaan dat de isolatie op orde is. Nee, de daken zijn veel te dun en veel te vochtig om goed te kunnen isoleren. Overigens zou het isolerend vermogen in de zomer nog wel eens groot kunnen zijn. Doordat het dak langer vocht kan vasthouden, kan er meer water verdampen waardoor in de zomer de woning koeler zal blijven dan wanneer er geen sprake is van een vegetatiedak. Op die manier bespaar je dus op energiekosten als je anders een airco zou gebruiken of deze airco anders langer of hoger ingeschakeld zou zijn. Het artikel ‘Daken in het groen’ bevestigt bovenstaande opvatting over het gebrek aan grote isolerende eigenschappen van een vegetatiedak. Maar welke voordelen zijn er dan nog meer?

Vegetatiedaken hebben als grote voordeel dat ze veel water kunnen opnemen. Daardoor wordt niet alleen zoals gezegd het koelend vermogen in de zomer bevorderd, maar wordt ook de afvoer van gevallen hemelwater meer continu gemaakt. Vergelijk het met regen in een bos; als je onder een boom staat, duurt het enkele minuten tot soms zelfs enkele kwartieren of uren alvorens je nat begint te worden. De hoeveelheid water wordt veel meer verspreid, waardoor de afvoer de hoeveelheid water beter aankan. Ook ziet een groen dak er mooier uit, geef je er een milieuvriendelijk signaal mee af en zien de daken er mooier uit. Ook al zijn de isolerende vermogen misschien minder groot dan soms wordt beweerd; voordelen blijven er genoeg en daarom is het zeker de moeite waard om een vegetatiedak te overwegen.